Zdrowe płatki śniadaniowe – jakie powinny być, co zawierać, jak zrobić domowe płatki do mleka

Płatki zbożowe to jedno z najpopularniejszych śniadań w wielu domach. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, więc są obowiązkową propozycją śniadaniową osób zabieganych oraz dzieci. Podawane z mlekiem lub napojem roślinnym stanowią sycący i odżywczy posiłek.

Przed wrzuceniem paczki płatków śniadaniowych do koszyka sklepowego, warto przeanalizować ich skład. Niektóre z nich zawierają mnóstwo zbędnych składników, których nadmierne spożycie nie jest wskazane. Jakie płatki śniadaniowe wybrać, by były zdrowe i miały dobry skład? 

Dlaczego warto jeść płatki śniadaniowe?

Płatki śniadaniowe uwielbiane są za to, że wystarczy zalać je mlekiem, by przygotować odżywcze śniadanie. Sklepowe półki aż uginają się od opakowań z płatkami, sprawiając, że każdy konsument znajdzie coś dla siebie. Dlaczego warto spożywać płatki?

Przede wszystkim, są one źródłem węglowodanów, więc odpowiedzialne są za dodawanie energii na cały poranek. Jeżeli wybierzemy płatki o dobrym składzie, dostarczymy organizmowi również odpowiednią ilość błonnika, odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie. Płatki dobrej jakości składają się przede wszystkim ze zbóż oraz suszonych owoców. Dostarczają więc cennych witamin i minerałów. 

Płatki ze zdrowym składem to doskonała propozycja na pełnowartościowe śniadanie dzieci i osób dorosłych. W zależności od płatków, jakie preferujemy, mogą być podawane z zimnym lub ciepłym mlekiem, bądź gotowane na nim. Jest to dobry pomysł na śniadanie osób, które nie dysponują czasem rano na przygotowywanie posiłków.

Nie od dziś wiadomo, że spożywając posiłek po przebudzeniu, organizm cały dzień lepiej funkcjonuje. Z tego powodu pomijanie śniadań może powodować napady wilczego głodu w ciągu dnia. To z kolei jest przyczyną otyłości. 

Płatki i mleko
Źródło: Pixabay

Płatki zbożowe na diecie- czy to możliwe?

Będąc na diecie redukcyjnej spożywanie dobrej jakości płatków, które mają dobry skład, jest wskazane. Warto zaznaczyć, że płatki zbożowe bez dodatków zawierają przeciętnie około 360 kalorii w 100 gramach. Jedna porcja dla dorosłego człowieka to średnio 50 gramów płatków, czyli około 5 łyżek. Dodając do nich białkowe produkty, takie jak mleko, jogurt naturalny czy kefir, komponujemy śniadanie sycące na długie godziny.

By jeszcze bardziej wzbogacić swój posiłek, polecane jest dodanie źródła tłuszczu. Może to być łyżeczka oleju, suszone orzechy czy masło orzechowe. Taka miseczka z płatkami i dodatkami to znacznie lepszy pomysł na śniadanie niż popularne płatki kukurydziane kakaowe lub miodowe.

Będąc na diecie i dbając o wartość odżywczą produktów, lepiej zamienić przetworzone płatki pełne cukru na zwykłe płatki ze zbóż. Rekomendowane są owsiane, żytnie, gryczane, jaglane i każde inne, mające prosty i czytelny skład. 

Zdrowe płatki śniadaniowe, czyli jakie?

Nie każde płatki śniadaniowe są zdrowe i stanowią dobry pomysł na posiłek. Reklamowane w telewizji płatki dla dzieci zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru i zbędnych dodatków. Często znajdziemy w nich utwardzone tłuszcze i syrop glukozowo-fruktozowy. To tylko niektóre ze składników, które nie powinny znajdować się w zdrowych płatkach.

Płatki i musli kupowane w sklepach spożywczych powinny mieć prosty skład, zrozumiały dla każdego konsumenta. Jeżeli jakiś składnik budzi nasze wątpliwości, nie warto wkładać go do koszyka. Najzdrowsze są płatki zbożowe lub musli składające się z mieszanki różnych nieprzetworzonych zbóż. Takie płatki można zjeść z mlekiem lub ugotować.

To możliwe, by płatki były sycące i nie powodowały podjadania między posiłkami. Wystarczy klasyczne płatki owsiane przez chwilę gotować na mleku i nie dopuścić do ich rozgotowania. Następnie dodać należy do nich pokrojone owoce, orzechy i pestki, by stworzyć pełnowartościowe, szybkie śniadanie. 

Jakie płatki wybrać do mleka?

Chcąc wybrać jak najlepsze płatki i musli, najważniejsze jest dokładne przeczytanie składu na etykiecie. Czym dłuższy skład, tym prawdopodobne jest, że płatki posiadają wiele zbędnych dodatków. Jeżeli wszystkie składniki są naturalne, mamy gwarancję dobrej jakości produktu.

Wielbiciele słodkich płatków nie muszą jednak rezygnować z takich produktów. Obecnie na rynku można znaleźć płatki wzbogacone suszonymi owocami i granole, które nie mają dodanego cukru. Wiele z nich posiada dodatek białka w proszku, odpowiedzialnego za dłuższe uczucie sytości po ich spożyciu. Warto również kupować płatki i musli bio, które pochodzą z ekologicznych upraw. Wybierając bio produkty, mamy gwarancję najwyższej jakości.

Śniadanie
Źródło: Pixabay

Rodzaje płatków śniadaniowych

W sklepach spożywczych jest ogromny wybór płatków śniadaniowych. Może to wpędzić w zakłopotanie podczas zakupów i sprawić, że wybór padnie na płatki o złej jakości. Jakie płatki znajdziemy w sklepach?

  • Płatki zbożowe naturalne i błyskawiczne. Różnią się stopniem rozdrobnienia. Te błyskawiczne są drobniejsze, więc nie wymagają gotowania i wystarczy zalać je wodą. Przykładem są płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, ryżowe czy gryczane.
  • Mieszanki musli. W ich składzie oprócz płatków zbożowych znajdziemy bakalie, orzechy, nasiona czy kakao lub czekoladę. 
  • Płatki śniadaniowe dla dzieci. Mowa o popularnych kuleczkach czekoladowych, miodowych lub poduszeczkach, na przykład cynamonowych. Zawierają bardzo duże ilości cukrów prostych. 
  • Granole, czyli pieczone mieszanki płatków i bakalii. Doskonale sprawdzają się z jogurtem lub jako składnik zdrowych deserów. 
  • Płatki kukurydziane. Najczęściej spotykane są te naturalne lub z dodatkiem miodu czy orzeszków. Są pyszne, ale mają wysoki indeks glikemiczny. 

Jakie płatki kupić w sklepie spożywczym?

Będąc na diecie redukcyjnej i dbając o linie, warto kupować płatki bez dodatku cukru. To on jest głównym winowajcą otyłości i innych chorób cywilizacyjnych. Dobrym wyborem jest zakup naturalnych płatków zbożowych, które mają zdrowy skład i dodanie do nich ulubionych dodatków.

Nie bez powodu jednym z najpopularniejszych śniadań jest klasyczna owsianka na mleku. Podawana ze świeżymi owocami, konfiturami czy bakaliami potrafi sycić na długo i być bardzo smaczna. Można spożywać ją również na zimno, więc jest dobrym pomysłem na posiłek do pracy czy szkoły. Płatki i musli popularnych koncernów w swoim składzie mają mnóstwo cukru. Powoduje on, że po posiłku szybko czuje się głód. Lepiej wybierać produkty mniejszych marek, które stawiają na doskonałą jakość swoich produktów.

Co ciekawe, w sklepach pojawiają się także płatki słodkie, w których składzie nie uświadczymy prostego cukru! Ich słodycz spowodowana jest zamianą białego cukru na jego zamienniki, na przykład erytrytol.

Czy to możliwe, że takie płatki smakują równie dobrze co tradycyjne płatki śniadaniowe? Okazuje się, że tak! Zazwyczaj różnica w smaku jest niewyczuwalna. Co więcej, tego typu produkty mają mniej kalorii i niższą zawartość cukru prostego.

Domowe płatki śniadaniowe musli

Zamiast zastanawiać się, jakie płatki wybrać w sklepie, warto stworzyć własną, zdrową mieszankę płatków. Decydując się na samodzielne skomponowanie mieszanki śniadaniowej, mamy pewność, że w jej składzie znajdą się tylko pożądane składniki.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup płatków zbożowych, na przykład owsianych, i dodanie do nich różnych składników. Mogą to być suszone owoce bez siarki, na przykład rodzynki, morele, żurawina czy figi. Oprócz tego warto mieszankę wzbogacić źródłem nienasyconych tłuszczów, dodając orzechy. Wielbiciele słodkich smaków mogą również dodać posiekaną drobno gorzką czekoladę. Taka mieszanka umożliwi przygotowanie zdrowego i odżywczego śniadania, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Płatki i musli, których należy unikać

Nie każde płatki śniadaniowe powinny lądować na naszych talerzach. Niektóre propozycje mieszanek płatków zawierają w swoim składzie cukier, który dodany jest kilkukrotnie. Mogą nim być potraktowane same płatki, owoce w nich zawarte oraz inne składniki.

Co ważne, musli popularnych marek cechują się wysoką ceną, która w żaden sposób nie idzie w parze z dobrą jakością. Często też takie mieszanki bazują na przetworzonych ziarnach, które pozbawione są drogocennych składników odżywczych. Wystrzegać należy się również płatków, w których znajdują się utwardzone tłuszcze.

Co warto zaznaczyć, cukier w niektórych gotowych musli może stanowić aż 1/3 mieszanki! W dobrej jakości produkcie nie powinno być więcej niż 15 gramów naturalnego cukru na 100 gramów.