Napar z pietruszki – jak zrobić herbatę z pietruszki, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Picie herbaty z pietruszki niesie ze sobą liczne właściwości korzystne dla zdrowia i poprawnego działania organizmu. Być może niewiele osób wie, że z natki tego popularnego w kuchni warzywa można przygotować zdrowotną herbatkę.

Jakie wartości odżywcze ma pietruszka?

Pietruszka to warzywo często używane w kuchni. Ma bardzo liczne wartości odżywcze i lecznicze. Jest niezwykle bogata w witaminę C, beta-karoten, witaminę E, kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, a także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki: wapń, sód, magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź i mangan. Zawiera również cenne olejki eteryczne. Obecne są także substancje śluzowe. W jej korzeniu znajduje się dodatkowo również tiamina i potas.

Pietruszka w kuchni

Źródło: Pexels

Wpływ pietruszki na zdrowie człowieka

Natka pietruszki stanowi bombę witaminową dla człowieka. Jej spożywanie wspiera walkę z anemią, niedokrwistością, gdyż stanowi ona bogate źródło żelaza. Wpływa korzystnie na przyswajanie żelaza dostarczonego w diecie, dzięki zestawieniu takich składników jak witamina C i kwas foliowy. Obecność beta-karotenu poprawia wygląd i kondycję skóry, a także wzroku.

Pietruszka obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, ma obniżający wpływ na zły cholesterol, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych oraz poprawia oddech. Jej cenną zaletą jest działanie moczopędne, a także łagodzące ból menstruacyjny. Dzieje się tak, ponieważ warzywo to obniża napięcie mięśniowe i zmniejsza obrzęki.

Składniki odżywcze natki i korzenia pietruszki wzmocnią Twoje zdrowie i poprawią funkcjonowanie Twojego organizmu.

Napar z nasion kopru włoskiego i pietruszki z cytryną

Nasiona kopru włoskiego to cenny składnik używany w kuchni od pokoleń. Wraz z natką i cytryną mogą stworzyć odżywczy koktajl. Jak przygotować odżywczą miksturę z nasion kopru i cytryny w połączeniu z natką? Jest to jeden z najlepszych przepisów na napar z natki pietruszki.

Będziesz potrzebować:

  • pół pęczka natki
  • łyżkę nasion kopru włoskiego
  • do trzech plastrów cytryny
  • pół litra wrzątku

Wszystkie składniki umieść w dzbanku i zalej wrzątkiem. Kiedy napar się ostudzi, możesz pić go małymi łykami. Podziel się swoimi spostrzeżeniami na forum.

Napar z pietruszki

Źródło: Pexels

Jakie są zalety wypicia takiego napoju?

Przede wszystkim otrzymasz zastrzyk dużej dawki witaminy C. Kolejną zaletą jest pozytywny wpływ na nerki i działanie detoksykacyjne. Nasiona kopru włoskiego wpływają bardzo korzystnie na prawidłowe działanie układu trawiennego. Procesy trawienia będą przebiegały płynniej i sprawniej. Dodatkowo otrzymasz sporą porcję witamin, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.

Działanie nasion kopru i cytryny wzmocni Twoją odporność. Na forum możesz poruszyć wątek pozytywnego wpływu takiego napoju na zdrowie człowieka.

Herbatka z natki pietruszki

Możesz aktualnie nie posiadać w swojej kuchni drogocennych nasion kopru i cytryny, których mógłbyś użyć do przygotowania naparu. Być może przyda Ci się zatem kolejny przepis na napar z liści tego warzywa, który jest znacznie prostszy.

Co będziesz potrzebować? Na napar z pietruszki potrzebne jest tylko kilka prostych składników:

  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół litra wody

Gotuj natkę w wodzie przez conajmniej 15 minut. Po ostygnięciu będzie gotowy do picia. Jeżeli jednak dodatkowo posiadasz w kuchni cytrynę i miód, możesz je dodać do napoju, aby wzbogacić jego smak i wartości odżywcze.

Napar z korzenia pietruszki i natki

Jeżeli chcesz wykorzystać składniki odżywcze natki i korzenia równocześnie, przygotuj:

  • pół litra wody
  • jeden korzeń pietruszki
  • jedną natkę pietruszki
  • łyżeczkę miodu

Posiekaj drobno liście natki pietruszki. Odłóż je na bok. Korzeń dokładnie umyj i pokrój na plastry. Gotuj je w rondelku przez minimum 15 minut. Po tym czasie dodaj natkę i gotuj przez kolejne 3 minuty. Po ostygnięciu i przecedzeniu naparu dodaj do niego miód.

Na forum z pewnością znajdziesz jeszcze inne ciekawe przepisy na tego typu napoje. Podziel się również swoim sposobem na parzenie pietruszki.

Zalety wypicia herbaty z korzenia i natki

Wypicie takiej herbaty pozwoli na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Oczyści nerki i drogi moczowe, działając moczopędnie.

Dlaczego jeszcze warto pić napary i herbaty z pietruszki?

Nawet kobiety w ciąży mogą pić napar z pietruszki. Obecny w nim kwas foliowy jest niezwykle potrzebny w ciąży. Osoby, które zmagają się z kaszlem, mogą pić napój parzony z tego warzywa w połączeniu z miodem.

Przy infekcjach nerek szczególnie warto sięgać po napary z pietruszki. Skutecznie wspomagają one również leczenie kamicy nerkowej.

Herbata z pietruszki ma działanie przeciwutleniające, dlatego jest cennym składnikiem diety wspomagającej walkę z nowotworami. Zawarta w niej witamina C ma silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że wyłapuje z organizmu wolne rodniki. Napar poprawia również ukrwienie tkanek, a co za tym idzie dotlenienie mózgu. 

Korzeń pietruszki i napoje przyrządzone na jego bazie wspomagają przede wszystkim układ trawienny, redukując wzdęcia. Napar z korzenia wspomaga koncentrację i tak jak natka wpływa korzystnie na działanie mózgu. Działa przeciwbólowo, dlatego mogą go pić kobiety cierpiące na bóle menstruacyjne.

Dodatkowym zastosowaniem naparu z pietruszki jest jego pozytywny wpływ na libido. Ułatwia również powrót do pełni sił po porodzie lub poronieniu.

Sprawdź na forum, w jakich jeszcze dolegliwościach napój z pietruszki pomaga ludziom w dbaniu o zdrowie.

Pietruszka na napar

Źródło: Pexels

Z czym zestawiać pietruszkę?

Posiadając w kuchni pietruszkę, warto zastosować ją nie tylko do przygotowania zdrowotnego naparu, ale również do przyprawiania dań. Zioło to dodawaj do potraw mięsnych, grzybów, jajek i czosnku. Dobrze będzie smakowała z owocami morza, rybami oraz ziemniakami przyrządzonymi na wiele sposobów.

Możesz również dodać ją do koktajlu warzywnego lub owocowo warzynego, na przykład w zestawieniu z bananem, ogórkiem zielonym, jarmużem, jabłkiem, szpinakiem, a także cytrusami.

Korzeń pietruszki powinien regularnie gościć w zupach warzywnych, zupach kremach lub być jedzony jako pieczone warzywo. Można z niego przygotować smaczną pastę do kanapek lub dodać do zapiekanki warzywno – mięsnej. Pasuje on do dań zarówno wegetariańskich jak i mięsnych oraz rybnych.

Zdecydowanie warto posiadać to warzywo w kuchni często i jeść je regularnie.

Skąd wziąć pietruszkę na napar?

Pietruszkę możesz nabyć zarówno w sklepie warzywnym, na lokalnym rynku lub bazarku a także w większości popularnych marketów. Możesz również wyhodować ją sam: zarówno z nasion, jak i z korzenia.

To warzywo możesz uprawiać w ogrodzie, ale także w doniczce na parapecie, aby mieć ją w kuchni zawsze pod ręką. Jest łatwe w uprawie i stosunkowo szybko rośnie. Bez problemu pozyskasz w ten sposób drogocenną natkę pietruszki.

Na rynku dostępna jest również suszona natka pietruszki, którą również możesz zaparzyć jako leczniczą herbatkę. Zwykle jest to już gotowy produkt, który wystarczy zalać wrzątkiem i dodać do niego miód, cytrynę lub inne ulubione dodatki.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Francziszka Kużdeba pisze:

    takie napary nie smakują może najlepiej, ale mają cudowne właściwości – polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close