Napar z pietruszki – jak zrobić herbatę z pietruszki, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Picie herbaty z pietruszki niesie ze sobą liczne właściwości korzystne dla zdrowia i poprawnego działania organizmu. Być może niewiele osób wie, że z natki tego popularnego w kuchni warzywa można przygotować zdrowotną herbatkę.

Jakie wartości odżywcze ma pietruszka?

Pietruszka to warzywo często używane w kuchni. Ma bardzo liczne wartości odżywcze i lecznicze. Jest niezwykle bogata w witaminę C, beta-karoten, witaminę E, kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, a także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki: wapń, sód, magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź i mangan. Zawiera również cenne olejki eteryczne. Obecne są także substancje śluzowe. W jej korzeniu znajduje się dodatkowo również tiamina i potas.

Pietruszka w kuchni
Źródło: Pexels

Wpływ pietruszki na zdrowie człowieka

Natka pietruszki stanowi bombę witaminową dla człowieka. Jej spożywanie wspiera walkę z anemią, niedokrwistością, gdyż stanowi ona bogate źródło żelaza. Wpływa korzystnie na przyswajanie żelaza dostarczonego w diecie, dzięki zestawieniu takich składników jak witamina C i kwas foliowy. Obecność beta-karotenu poprawia wygląd i kondycję skóry, a także wzroku.

Pietruszka obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, ma obniżający wpływ na zły cholesterol, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych oraz poprawia oddech. Jej cenną zaletą jest działanie moczopędne, a także łagodzące ból menstruacyjny. Dzieje się tak, ponieważ warzywo to obniża napięcie mięśniowe i zmniejsza obrzęki.

Składniki odżywcze natki i korzenia pietruszki wzmocnią Twoje zdrowie i poprawią funkcjonowanie Twojego organizmu.

Napar z nasion kopru włoskiego i pietruszki z cytryną

Nasiona kopru włoskiego to cenny składnik używany w kuchni od pokoleń. Wraz z natką i cytryną mogą stworzyć odżywczy koktajl. Jak przygotować odżywczą miksturę z nasion kopru i cytryny w połączeniu z natką? Jest to jeden z najlepszych przepisów na napar z natki pietruszki.

Będziesz potrzebować:

  • pół pęczka natki
  • łyżkę nasion kopru włoskiego
  • do trzech plastrów cytryny
  • pół litra wrzątku

Wszystkie składniki umieść w dzbanku i zalej wrzątkiem. Kiedy napar się ostudzi, możesz pić go małymi łykami. Podziel się swoimi spostrzeżeniami na forum.

Napar z pietruszki
Źródło: Pexels

Jakie są zalety wypicia takiego napoju?

Przede wszystkim otrzymasz zastrzyk dużej dawki witaminy C. Kolejną zaletą jest pozytywny wpływ na nerki i działanie detoksykacyjne. Nasiona kopru włoskiego wpływają bardzo korzystnie na prawidłowe działanie układu trawiennego. Procesy trawienia będą przebiegały płynniej i sprawniej. Dodatkowo otrzymasz sporą porcję witamin, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.

Działanie nasion kopru i cytryny wzmocni Twoją odporność. Na forum możesz poruszyć wątek pozytywnego wpływu takiego napoju na zdrowie człowieka.

Herbatka z natki pietruszki

Możesz aktualnie nie posiadać w swojej kuchni drogocennych nasion kopru i cytryny, których mógłbyś użyć do przygotowania naparu. Być może przyda Ci się zatem kolejny przepis na napar z liści tego warzywa, który jest znacznie prostszy.

Co będziesz potrzebować? Na napar z pietruszki potrzebne jest tylko kilka prostych składników:

  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół litra wody

Gotuj natkę w wodzie przez conajmniej 15 minut. Po ostygnięciu będzie gotowy do picia. Jeżeli jednak dodatkowo posiadasz w kuchni cytrynę i miód, możesz je dodać do napoju, aby wzbogacić jego smak i wartości odżywcze.

Napar z korzenia pietruszki i natki

Jeżeli chcesz wykorzystać składniki odżywcze natki i korzenia równocześnie, przygotuj:

  • pół litra wody
  • jeden korzeń pietruszki
  • jedną natkę pietruszki
  • łyżeczkę miodu

Posiekaj drobno liście natki pietruszki. Odłóż je na bok. Korzeń dokładnie umyj i pokrój na plastry. Gotuj je w rondelku przez minimum 15 minut. Po tym czasie dodaj natkę i gotuj przez kolejne 3 minuty. Po ostygnięciu i przecedzeniu naparu dodaj do niego miód.

Na forum z pewnością znajdziesz jeszcze inne ciekawe przepisy na tego typu napoje. Podziel się również swoim sposobem na parzenie pietruszki.

Zalety wypicia herbaty z korzenia i natki

Wypicie takiej herbaty pozwoli na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Oczyści nerki i drogi moczowe, działając moczopędnie.

Dlaczego jeszcze warto pić napary i herbaty z pietruszki?

Nawet kobiety w ciąży mogą pić napar z pietruszki. Obecny w nim kwas foliowy jest niezwykle potrzebny w ciąży. Osoby, które zmagają się z kaszlem, mogą pić napój parzony z tego warzywa w połączeniu z miodem.

Przy infekcjach nerek szczególnie warto sięgać po napary z pietruszki. Skutecznie wspomagają one również leczenie kamicy nerkowej.

Herbata z pietruszki ma działanie przeciwutleniające, dlatego jest cennym składnikiem diety wspomagającej walkę z nowotworami. Zawarta w niej witamina C ma silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że wyłapuje z organizmu wolne rodniki. Napar poprawia również ukrwienie tkanek, a co za tym idzie dotlenienie mózgu. 

Korzeń pietruszki i napoje przyrządzone na jego bazie wspomagają przede wszystkim układ trawienny, redukując wzdęcia. Napar z korzenia wspomaga koncentrację i tak jak natka wpływa korzystnie na działanie mózgu. Działa przeciwbólowo, dlatego mogą go pić kobiety cierpiące na bóle menstruacyjne.

Dodatkowym zastosowaniem naparu z pietruszki jest jego pozytywny wpływ na libido. Ułatwia również powrót do pełni sił po porodzie lub poronieniu.

Sprawdź na forum, w jakich jeszcze dolegliwościach napój z pietruszki pomaga ludziom w dbaniu o zdrowie.

Pietruszka na napar
Źródło: Pexels

Z czym zestawiać pietruszkę?

Posiadając w kuchni pietruszkę, warto zastosować ją nie tylko do przygotowania zdrowotnego naparu, ale również do przyprawiania dań. Zioło to dodawaj do potraw mięsnych, grzybów, jajek i czosnku. Dobrze będzie smakowała z owocami morza, rybami oraz ziemniakami przyrządzonymi na wiele sposobów.

Możesz również dodać ją do koktajlu warzywnego lub owocowo warzynego, na przykład w zestawieniu z bananem, ogórkiem zielonym, jarmużem, jabłkiem, szpinakiem, a także cytrusami.

Korzeń pietruszki powinien regularnie gościć w zupach warzywnych, zupach kremach lub być jedzony jako pieczone warzywo. Można z niego przygotować smaczną pastę do kanapek lub dodać do zapiekanki warzywno – mięsnej. Pasuje on do dań zarówno wegetariańskich jak i mięsnych oraz rybnych.

Zdecydowanie warto posiadać to warzywo w kuchni często i jeść je regularnie.

Skąd wziąć pietruszkę na napar?

Pietruszkę możesz nabyć zarówno w sklepie warzywnym, na lokalnym rynku lub bazarku a także w większości popularnych marketów. Możesz również wyhodować ją sam: zarówno z nasion, jak i z korzenia.

To warzywo możesz uprawiać w ogrodzie, ale także w doniczce na parapecie, aby mieć ją w kuchni zawsze pod ręką. Jest łatwe w uprawie i stosunkowo szybko rośnie. Bez problemu pozyskasz w ten sposób drogocenną natkę pietruszki.

Na rynku dostępna jest również suszona natka pietruszki, którą również możesz zaparzyć jako leczniczą herbatkę. Zwykle jest to już gotowy produkt, który wystarczy zalać wrzątkiem i dodać do niego miód, cytrynę lub inne ulubione dodatki.