Majeranek na kaszel – naturalny sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem, właściwości, zastosowanie

Majeranek jest niezwykle popularną przyprawą w kuchni polskiej. Często korzystamy z niego na co dzień, doprawiając zupy, sosy czy też, przyrządzając przepyszne, aromatyczne marynaty do mięs. Tymczasem okazuje się, że ma on także swoje zastosowanie w medycynie zarówno tradycyjnej, jak i niekonwencjonalnej. Na co pomaga majeranek? Jak go stosować? Czy faktycznie jest skuteczny? Czy jest bezpieczny? Przyjrzyjmy się temu bliżej!

Majeranek – zastosowanie w medycynie

Ziele majeranku od wieków znane jest w medycynie ludowej. Historia jego stosowania sięga czasów starożytnych. Niegdyś wykorzystywano go do leczenia problemów trawiennych, problemów z sercem, a nawet, by wzmocnić libido. Aktualnie przy walkach z chorobami coraz więcej osób wspomaga się naturalnymi metodami leczenia. Warto więc poznać moc tej niezwykłej przyprawy. Okazuje się bowiem, że ma ona znacznie więcej prozdrowotnych właściwości. Jest skutecznym sposobem przy walce z przeziębieniem i uporczywym kaszlem. Majeranek wykorzystywany jest także w świecie farmaceutycznym. Można go znaleźć w przeróżnych maściach, kremach i syropach.

Majeranek w medycynie
Źródło: Pixabay

Majeranek – właściwości i skład

Majeranek (lebiodka) – to zioło o bardzo aromatycznym zapachu i smaku. Majeranek bogaty jest w wiele soli mineralnych i witamin. Przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Majeranek posiada w swoim składzie:

ŻELAZO – wspiera układ odpornościowy i nerwowy, przeciwdziała anemii.

POTAS  zapewnia utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego.

WAPŃ – jest budulcem kości. Kontroluje procesy krzepnięcia krwi i reguluje układ hormonalny

CYNK – odgrywa ważną rolę w procesach biologicznych. Bierze udział w syntezie białek i biosyntezie DNA i RNA. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, odpowiada na wzrost paznokci i włosów.

FOSFOR – wzmacnia organizm. Bierze udział w produkcji energii. Wpływa prawidłowo na układ kostny, nerwowy, mięśniowy oraz reguluje pH w organizmie.

MAGNEZ – wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.

MANGAN – zmniejsza stany zapalne. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Witaminy, takie jak:

  • Witamina A – wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega rozwojowi nowotworów, poprawia widzenie
  • Witamina C – jest antyoksydantem, wzmacnia układ immunologiczny, przyśpiesza gojenie ran
  • Witamina E – jest antyoksydantem, poprawia krążenie krwi, wspiera układ autoimmunologiczny
  • Witamina K – posiada działanie przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i antybakteryjne
  • Witaminy B1 i B2, B3, B6 – wspierają układ odpornościowy, działają pozytywnie na układ nerwowy, pomagają w przemianach metabolicznych
Witaminy w majeranku
Źródło: Pixabay

Oprócz tego ziele majeranku posiada szereg substancji aktywnych:

  • flawonoidy
  • olejki eteryczne
  • związki fenolowe
  • terpentyny
  • garbniki

Majeranek na kaszel i przeziębienie

Majeranek na kaszel i przeziębianie to idealne rozwiązanie. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbólowo i wykrztuśnie. Pomaga w walce z nieżytem nosa, chorymi zatokami i uporczywym kaszlem. Może być pomocny przy zapaleniu oskrzeli.

Maść majerankowa – polecana szczególnie dla małych dzieci, ale nie tylko. Maść majerankowa pomaga przy katarze, przy problemach z zatokami. Łagodzi bóle głowy. W aptece z łatwością kupimy gotowy produkt. Jednak możemy wykonać ją również samodzielnie.

By sporządzić maść majerankową, będziemy potrzebować jako bazę maści z witaminą „A”, lanoliną bądź najzwyklejszego masła (oczywiście bez dodatku soli). Proporcja, jaką powinniśmy zachować to 1:1. Składniki mieszamy i chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia przeciskamy całość przez gazę. Tak przygotowaną maścią smarujemy okolice nosa kilka razy dziennie. Maść majerankowa sprawdzi się także jako maść rozgrzewająca.

Napar z majeranku – pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu.

1-3 łyżki majeranku zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Odstawiamy do zaparzenia na 15 minut i przecedzamy. Po przestygnięciu możemy wzbogacić go o łyżeczkę miodu. Pijemy w małych ilościach 3 razy dziennie.

Syrop z majeranku – jest pomocny przy walce z przeziębieniem.

Najpierw przyrządzamy napar z majeranku. Gdy przestygnie, przelewamy go do słoika. Dodajemy 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, sok z całej cytryny i zakręcamy. Miksturę zostawiamy na kilka godzin. Co jakiś czas, wstrząsamy słoikiem. Następnym krokiem jest przefiltrowanie mikstury przez sito bądź gazę. Tak przyrządzony syrop pijemy kilka razy dziennie po jednej łyżce. (Syrop można wzbogacić dodatkowo tymiankiem).

Herbata z majeranku – pomaga w walce z przeziębieniem. Wzmacnia organizm, działa rozgrzewająco. Łagodzi ból gardła.

1 łyżeczkę majeranku gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Po lekkim przestygnięciu dodajemy łyżeczkę miodu. Herbatę należy pic ciepłą.

Płukanka na gardło – działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antyseptycznie.

Łyżkę majeranku zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy przez 10 minut pod przykryciem. Przecedzamy, dodajemy łyżkę oliwy. Ciepłym eliksirem płuczemy gardło kilka razy dziennie.

Inhalacja – pomocna przy problemach z zatokami i przy zapaleniu oskrzeli.

By zrobić inhalacje, potrzebujemy miskę, ręcznik, majeranek i wrzątek. Do miski wsypujemy 2 – 3 łyżki majeranku, zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody. Po kilku minutach nachylamy się nad miską, nakrywamy ręcznikiem i wdychamy aromatyczną parę.

Na rynku dostępne są także inhalatory, za pomocą których możemy robić inhalację olejkami. Potrzebujemy ampułkę soli fizjologicznej i 1-2 krople olejku majerankowego. Jednak uwaga! Nie każdy inhalator się do tego nadaje.  Tak samo, jak nie każdy olejek jest przeznaczony do inhalacji. Zatem zanim skorzystamy z tej metody, zapoznajmy się dokładnie z tym, co napisał producent nebulizatora i co jest napisane na olejku, który zamierzamy użyć.

Herbata z majeranku
Źródło: Pixabay

Majeranek – czy jest bezpieczny?

Majeranek stosowany zgodnie z zaleceniami producentów jest w pełni bezpieczny. Szczególną uwagę należy zwrócić, stosując go przy inhalacjach, gdyż nie każdy olejek, który zakupimy, nadaje się do takich zabiegów. Wybierajmy sprawdzone firmy, które informują nas o składzie preparatu i konkretnym zastosowaniu. Dodatkowo stosowanie oleju z majeranku miejscowo na skórę, może działać fotouczulająco powodując przebarwienia. Pamiętajmy więc o ochronie przeciwsłonecznej w postaci kremu z filtrem.

Kto powinien zrezygnować ze stosowania majeranku?

Przede wszystkim osoby uczulone na majeranek. Oprócz tego nie jest on wskazany dla osób borykających się z chorobami układu krążenia. Powinny na niego uważać także osoby z niskim ciśnieniem krwi. Nadmiar majeranku nie jest zalecany kobietom w ciąży i dzieciom poniżej 5. roku życia.

Majeranek – dlaczego warto go stosować?

Majeranek warto stosować ze względu na szereg dobroczynnych właściwości leczniczych. Nie tylko w postaci inhalacji czy maści. Oprócz wspaniałego zapachu wydobywającego się z naszej kuchni i wyśmienitych smaków przyrządzonych potraw będziemy mogli wspomóc nasz organizm na co dzień. Majeranek pomoże nie tylko na kaszel suchy i mokry oraz katar. Wzmocni nasz układ odpornościowy i pomoże rozwiązać problemy trawienne. Dodatkowo wpłynie korzystnie na proces odchudzania. Oprócz tego lebiodka jest silnym przeciwutleniaczem, a więc zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych i działa przeciwnowotworowo. Majeranek jest przepisem nie tylko na niezwykłe potrawy. Majeranek jest przepisem na zdrowie!