5 sprawdzonych przepisów na chłodniki warzywne, czyli idealne zupy na wiosnę i lato

Chłodnik, czyli zupa podawana na zimno, to chętnie spożywana potrawa w trakcie upałów. Przygotowanie chłodnika nie jest trudne ani czasochłonne. Zupa jest sycąca i zawiera wiele cennych witamin, bo jej głównym składnikiem są warzywa. Ta chłodna zupa najczęściej gości w naszej diecie w letnie dni, kiedy apetyt jest zazwyczaj mniejszy. Podawać ją można ze świeżymi ziołami, które urozmaicają jej smak. W poniższym artykule przedstawiamy 5 prostych przepisów na smaczne chłodniki warzywne, które z pewnością posmakują każdemu. Zapraszamy!

Co to jest chłodnik warzywny?

Chłodnik to zimna zupa, której podstawą są warzywa. To doskonała propozycja obiadowa na upalne, letnie dni. Przygotowanie chłodnika jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Warzywa, z których zrobiony jest chłodnik, są poszatkowane lub zmiksowane. Zupa podawana jest najczęściej z dodatkiem koperku lub szczypiorku. Serwować ją można również z ugotowanym na twardo jajkiem, dzięki któremu zupa staje się jeszcze bardziej sycąca.

Jej równie ważnym składnikiem jest kefir. Niektórzy zamiast niego używają zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego. Zdecydowanie najpopularniejszy wśród chłodników jest chłodnik litewski. Znajdziemy go w menu wielu restauracji w okresie letnim.

Chłodnik
Źródło: Pexels

Z czego można zrobić smaczny chłodnik?

Większość chłodników bazuje na sezonowych warzywach. Co ciekawe, można go przygotować również z owoców lub urozmaicić nimi smak chłodnika warzywnego. Wykonując chłodnik z sezonowych warzyw i owoców, sprawiamy, że zupa jest tania w przygotowaniu. To zupa, która ma niedużą ilość kalorii, za to sporą zawartość witamin i minerałów. Polecana jest z tego powodu również na dietach odchudzających.

Do wykonania chłodnika niezbędny jest produkt mleczny, taki jak kefir, maślanka, zsiadłe mleko lub zwykły jogurt naturalny. Niektórzy też używają gęstego jogurtu greckiego. Najpopularniejszym warzywem wykorzystywanym na chłodnik jest botwina. Zupa nazywana jest chłodnikiem litewskim. Zaraz po nim króluje chłodnik z ogórka, rzodkiewki i selera naciowego, czyli świeżych, wiosennych warzyw. W wielu kuchniach równie często serwowane jest Gazpacho, czyli hiszpańska odmiana chłodnika z pomidorów. Jakie warzywa można wykorzystać jeszcze do zrobienia chłodnika? Paprykę, seler naciowy, cukinię, kalafior, bakłażan, a nawet awokado. Tak naprawdę praktycznie każde warzywo sprawdzi się jako składnik chłodnika.

Chłodnik z selerem naciowym

Pierwszą przepisem na chłodnik jest zupa z wykorzystaniem selera naciowego. Warzywo to cechuje się sporą ilością witaminy K, A oraz potasu i kwasu foliowego. Do wykonania zupy z selera naciowego potrzebujemy:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 opakowanie maślanki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej,
  • 1 ogórek długi,
  • Pół pęczka natki pietruszki,
  • Świeżo mielony pieprz, sól.

Warzywa należy umyć, ogórka dodatkowo obrać. Selera naciowego umieścić należy wraz z natką i maślanką w blenderze i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i przyprawić. Gotowy chłodnik z selerem naciowym odstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik litewski-przepis 

Kolejny chłodnik to klasyka wśród tego typu zup. Mowa oczywiście o przepisie na smaczny chłodnik litewski. Ten orzeźwiający i lekki chłodnik sprawdzi się rewelacyjnie podczas lata. Młode buraki, dzięki którym zupa ma lekko słodki smak, przypadnie każdemu do gustu. Składniki:

  • Pęczek botwinki,
  • Pół pęczka koperku,
  • 200 ml wody,
  • Pęczek szczypiorku,
  • Pęczek rzodkiewki,
  • 500 ml maślanki,
  • 400 g kefiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 ogórki,
  • Świeżo mielony pieprz i sól,
  • Łyżeczka cukru,
  • Jogurt naturalny gęsty.

Botwinkę należy dokładnie umyć i posiekać. Ogórki oraz rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek drobno pokroić. 200 ml wody wlać do garnka, umieścić w niej pokrojoną botwinkę i po łyżeczce soli i cukru. Całość należy gotować około 5 minut, licząc czas od zagotowania wody. Po tym czasie całość należy odstawić do wystudzenia. Posiekane ogórki posypać należy solą, by puściły wodę. Gdy to się stanie, należy je odcisnąć. Do ostudzonej botwinki dodać maślankę, kefir oraz jogurt naturalny, a następnie ogórki i rzodkiewkę oraz koperek i szczypiorek. Na koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Chłodnik litewski
Źródło: Pexels

Chłodnik owocowy z melona

Trzecia propozycja na smaczny chłodnik jest na słodko. Smak melona został przełamany świeżą, orzeźwiającą miętą. Oto wszystkie potrzebne składniki na przyrządzenie letniej zupy:

  • 2 melony,
  • 500 ml jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1 ogórek,
  • Pół szklanki liści świeżej mięty,
  • Świeżo mielona sól,
  • Korzeń imbiru,
  • Pieprz cayenne,

Melony należy wydrążyć, ogórka obrać i pokroić na małe kawałki. Całość należy umieścić w misie blendera i dokładnie zmiksować. Następnie dodać umyte liście mięty oraz jogurt i ponownie zmiksować do czasu, aż zupa będzie gładka. Doprawić należy solą oraz pieprzem cayenne. Korzeń imbiru należy zetrzeć i również dodać do chłodnika. Świeży melon to orzeźwiający owoc, dzięki któremu zupa doskonale sprawdzi się w ciepłe dni.

Chłodnik z pomidorów i papryki

Kolejny przepis na chłodnik na ciepłe dni przypadnie do gustu wielbicielom klasycznego gazpacho. Ma piękny, czerwony kolor oraz niepowtarzalny smak.

  • 4 duże pomidory, na przykład malinowe,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 2 cebule dymki,
  • 500 ml warzywnego bulionu,
  • Natka pietruszki,
  • Świeżo mielony pieprz oraz sól,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Pierwszym krokiem jest obranie pomidorów ze skórki i pozbycie się ich gniazd nasiennych. Następnie pomidory trzeba pokroić w kostkę. Posiekaną drobno cebulkę podsmażyć na oliwie z oliwek, aż dostanie złotego koloru. Z papryki również należy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. 2 łyżki pokrojonej papryki należy zostawić do dekoracji zupy. Resztę papryki i pomidory dodajemy na patelnię do cebuli i podsmażamy przez około 4 minuty.

Po upływie tego czasu zalewamy warzywa bulionem warzywnym i gotujemy przez około 20 minut. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Następnie miksujemy całość na gładki krem i dodajemy do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany. Chłodzimy przez około godzinę i podajemy z papryką oraz pokrojoną natką pietruszki. Rewelacyjnie smakuje serwowana z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.

Chłodnik z ogórka

Ostatni przepis to propozycja z wykorzystaniem ogórka gruntowego. Ziemniaki, dzięki którym zupa staje się sycąca, to doskonały dodatek do chłodnika z ogórka. Przedstawiamy prosty przepis na chłodnik ogórkowy, idealny na upały.

  • 300 g świeżych ogórków gruntowych,
  • 500 ml kefiru naturalnego,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 jaja gotowane na twardo,
  • Świeży pęczek koperku,
  • Ząbek czosnku,
  • Łyżeczka pieprzu oraz soli.

Chłodnik jest bardzo szybki w wykonaniu, więc jego przygotowanie zacząć należy od ugotowania jaj i ziemniaków. Ogórki myjemy, obieramy i trzemy na większych oczkach tarki. Następnie ogórki solimy, dodajemy pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kolejnym krokiem jest dodatek kefiru i wymieszanie całości. Ostatnim krokiem jest dodanie pokrojonego koperku i schłodzenie zupy w lodówce przez około godzinę. Tego typu chłodnik dobrze komponuje się również z rzodkiewką i selerem naciowym.

Chłodnik ogórkowy
Źródło: Pexels